Pratik Bilgiler
1 sayfadaki 1 sayfası
Pratik Bilgiler
- Bisküvilerin ve kurabiyelerin taze kalması için teneke bir kaba koyun ve yanına bir avuç pirinç bırakın. Bayatlama sorunu ortadan kalkacaktır.
- Ellerdeki sebze lekelerini çıkarmak için bir kaşık nişastayı biraz limon suyu ve biraz su ile bulamaç yapıp, bununla ellerinizi ovun.
- Masa örtüsü, sofra örtüsü ya da sehpa örtüsü üzerine mum damlamışsa bu lekeyi sakın ıslatmayın. Kuruyup sertleşmeden önce üzerine bol tuz serpin. Bekleyin kurusun. Daha sonra sert bir fırçayla fırçalayıp temizleyin.
- Pizza gibi yiyeceklere koyduğumuz kaşar peynirinin lif lif uzaması çok hoş görünür. Bunun için, kaşar peynirini rendelerken rendenin en geniş tarafını kullanın. Küçük gözlerde rendelenirse, peynir piştiğinde uzamayacaktır.
- Pişirdiğiniz çorba fazla yağlı olmuşsa, bir süre buzdolabında bırakın. Yağları üzerine çıkacak ve donacaktır. Bir kaşıkla üstte toplanan yağları rahatça alabilirsiniz.
- Yumurta kabuklarını bir kenarda biriktirip onları fırında kurutun. Kuruyup iyice sertleşince havanda dövüp toz hâline getirin. Zaman zaman ev içi bitkilerinize bunları toz halinde serpiştirerek çok yararlı bir güçlendirici gübre gibi kullanabilirsiniz. Böylece tabi bir kalsiyum sağlamış olacaksınız.
- Kızartma yaparken yağın etrafa sıçramaması için bir usul de, içine bir dilim ekmek kenarı atmaktır.
- Limonların haftalarca taze kalmalarını sağlamak için onları suya koyun. Ve iki günde bir suyunu değiştirin. Kurur, kabuğu sertleşirse, bir tencereye kaynar su koyup limonları iki-üç dakika bırakın suda. Tazelenecektir.
- Pişmekte olan, indirmek üzere bulunduğunuz makarnaya yarım limon sıkın. Farklı, çok hoş bir lezzeti olacaktır.
En son Admin tarafından Ptsi Nis. 28, 2008 10:04 pm tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi
Geri: Pratik Bilgiler
Satın alacağınız yufkaların öncelikle taze, yani günlük olmasına dikkat edin. Küflenmemesi için kısa sürede tüketilmesi gerekir. Ancak kullanım süresinin 1-5 gün arasında değişeceği düşünülürse, buzdolabında saklanması gerekir. Yufkaları temiz ve kuru bir beze sararak saklamak en iyi yöntemdir. Bez, yufkalar için gerekli nemi sağlayacağından bir süre de olsa küflenmesini önleyecektir.
Topaklaşan şekerler... Renk renk ve değişik modellerdeki kavanozlar, hem kullanışlı hem de son derece şık olmaları nedeniyle tercih nedeni. İşte bu kavanozlar, tatlılar için vazgeçilmez olan toz şekeri saklamak için de son derece idealdir. Fakat kavanozda saklanan şekerlerde nemden ötürü topaklaşma olabilir. Bu yüzden toz şekerin üzerine bir dilim elma koyup taze taze kalmasını sağlayabilirsiniz.
Herhangi bir nedenle kurumuş kaşar ve grosyer peynirlerini bir süre sütün içine koyup bekletirseniz, yenilebilecek kadar yumuşadığını göreceksiniz.
Mutfağınızda kullandığınız tahta kaşık ve spatulalar eskimiş görünüyorlarsa bunları zeytinyağına batırın ve bir süre bu şekilde bekletin. Sonra iyice yıkayın.
Fincanların içinde oluşan çay ve kahve lekelerini çıkarmak için bir sünger veya bezin üzerine biraz karbonat serpin ve lekeli bölümü bununla ovuşturarak silin. Birkaç dakika bekledikten sonra işlemi tekrarlayın. Bir başka yöntem de plastik bir kabın içine yarım çay bardağı çamaşır suyu döküp lekeli bardakları içinde bekletmektir. Sonra bol suda durulamayı unutmayın
Topaklaşan şekerler... Renk renk ve değişik modellerdeki kavanozlar, hem kullanışlı hem de son derece şık olmaları nedeniyle tercih nedeni. İşte bu kavanozlar, tatlılar için vazgeçilmez olan toz şekeri saklamak için de son derece idealdir. Fakat kavanozda saklanan şekerlerde nemden ötürü topaklaşma olabilir. Bu yüzden toz şekerin üzerine bir dilim elma koyup taze taze kalmasını sağlayabilirsiniz.
Herhangi bir nedenle kurumuş kaşar ve grosyer peynirlerini bir süre sütün içine koyup bekletirseniz, yenilebilecek kadar yumuşadığını göreceksiniz.
Mutfağınızda kullandığınız tahta kaşık ve spatulalar eskimiş görünüyorlarsa bunları zeytinyağına batırın ve bir süre bu şekilde bekletin. Sonra iyice yıkayın.
Fincanların içinde oluşan çay ve kahve lekelerini çıkarmak için bir sünger veya bezin üzerine biraz karbonat serpin ve lekeli bölümü bununla ovuşturarak silin. Birkaç dakika bekledikten sonra işlemi tekrarlayın. Bir başka yöntem de plastik bir kabın içine yarım çay bardağı çamaşır suyu döküp lekeli bardakları içinde bekletmektir. Sonra bol suda durulamayı unutmayın
Geri: Pratik Bilgiler
*Limon seçerken, limon kalın ve buruşuk kabuklu ise içi geçmiş demektir. Parlak ve ince kabuklu limonlar ise hem keskin kokulu, hem de suludur. Ayrıca limonu sıkmadan önce birkaç dakika sıcak suda bekletmek de işinize yarayabilir.
*Bamyayı ayıklamadan önce yıkayın ve kuruması için bir havlu üzerinde bekletin. Dikenli üst şapkasını çıkarmak için kısa boylu bıçak seçin. Bir huni oluşturacak şekilde bamyadan ince bir hat kesin. Sirkeli ve tuzlu suya batırıp çıkarın. Sonra da yemeklerinizde rahatlıkla kullanabilirsiniz.
*Bayatlamış ya da bozulmuş unlarla yaptığınız hamur işleri hem kabarmaz, hem de lezzetsiz olur. Unun bozuk olup olmadığını şöyle anlayabiliriz: Çok beyaz ya da sarıya kaçan ve ele yumuşak gelen un iyidir. Ele kalın gelen un ise bozulmuş ya da kalın öğütülmüş demektir.
*Kekin iyi kabarması için kalıbı boşaltırken kullandığınız metal kaşığı mutlaka sıcak suya batırıp çıkartın. Ayrıca kabartma tozunun tazeliği, pişme sırasında fırın kapağının açılmaması ve elenmiş un kullanmak da daha iyi kabarmış keklerin püf noktalarındandır.
*Bamyayı ayıklamadan önce yıkayın ve kuruması için bir havlu üzerinde bekletin. Dikenli üst şapkasını çıkarmak için kısa boylu bıçak seçin. Bir huni oluşturacak şekilde bamyadan ince bir hat kesin. Sirkeli ve tuzlu suya batırıp çıkarın. Sonra da yemeklerinizde rahatlıkla kullanabilirsiniz.
*Bayatlamış ya da bozulmuş unlarla yaptığınız hamur işleri hem kabarmaz, hem de lezzetsiz olur. Unun bozuk olup olmadığını şöyle anlayabiliriz: Çok beyaz ya da sarıya kaçan ve ele yumuşak gelen un iyidir. Ele kalın gelen un ise bozulmuş ya da kalın öğütülmüş demektir.
*Kekin iyi kabarması için kalıbı boşaltırken kullandığınız metal kaşığı mutlaka sıcak suya batırıp çıkartın. Ayrıca kabartma tozunun tazeliği, pişme sırasında fırın kapağının açılmaması ve elenmiş un kullanmak da daha iyi kabarmış keklerin püf noktalarındandır.
Geri: Pratik Bilgiler
*Çocuklar gazozu, özellikle de meyveli gazozu çok severler. Çok tüketildiğinde çocuklar için zararlı olan bu içecekler yerine portakal suyu hazırlayıp, içine biraz maden suyu ilave ederseniz, gazoz istemekten vazgeçebilirler.
*Su koyup kaynattığınız kapların iç kısımları zamanla kireç kaplanır. Bu kireç tabakasını çıkarabilmek için kabın içine soyduğunuz patates kabuklarını koyup uzun süre kaynatın.
*Pazardan aldığınız lahanayı hemen pişirmeyecekseniz, bozulmadan koruyabilmek için torbaya bir miktar pirinç atın ve ağzını sıkıca kapatarak hava almasını önleyin. Uzun süre diri kalmasını sağlamış olursunuz.
*Kerevizleri pişireceğiniz zaman kararmamasını istiyorsanız, tencereye iki adet kesme şeker atın. Böylece kararmadan pişirebilirsiniz.
*Fırınınızı kolayca temizlemek için bir kaba kaynar su ve bir limon koyun. Malzemeyi fırına yerleştirin. Beş dakika süreyle suyu kaynatmaya devam edin. Bir iki dakika bekledikten sora yumuşak bir bezle fırını daha kolay temizleyebilirsiniz.
*Mürekkep lekesini çıkarmak için önce süngerle emdiriniz. Sonra biraz süt damlatıp pamukla siliniz. Ardından sabunlu su ile leke yerini fırçalayıp su ile temizleyiniz.
*Balık kızartırken genelde un kullanırız. Bir de şunu deneyin. Un yerine balığı nişastaya bulayın. Balığınızın kıtır kıtır olduğunu göreceksiniz. Üstelik daha lezzetli olacaktır.
*Tencereler içiçe sıkışırsa, dışındakini ateşe tutun. İçindekinin içine soğuk su koyun, birbirinden kolayca ayrılacaklardır.
*Su koyup kaynattığınız kapların iç kısımları zamanla kireç kaplanır. Bu kireç tabakasını çıkarabilmek için kabın içine soyduğunuz patates kabuklarını koyup uzun süre kaynatın.
*Pazardan aldığınız lahanayı hemen pişirmeyecekseniz, bozulmadan koruyabilmek için torbaya bir miktar pirinç atın ve ağzını sıkıca kapatarak hava almasını önleyin. Uzun süre diri kalmasını sağlamış olursunuz.
*Kerevizleri pişireceğiniz zaman kararmamasını istiyorsanız, tencereye iki adet kesme şeker atın. Böylece kararmadan pişirebilirsiniz.
*Fırınınızı kolayca temizlemek için bir kaba kaynar su ve bir limon koyun. Malzemeyi fırına yerleştirin. Beş dakika süreyle suyu kaynatmaya devam edin. Bir iki dakika bekledikten sora yumuşak bir bezle fırını daha kolay temizleyebilirsiniz.
*Mürekkep lekesini çıkarmak için önce süngerle emdiriniz. Sonra biraz süt damlatıp pamukla siliniz. Ardından sabunlu su ile leke yerini fırçalayıp su ile temizleyiniz.
*Balık kızartırken genelde un kullanırız. Bir de şunu deneyin. Un yerine balığı nişastaya bulayın. Balığınızın kıtır kıtır olduğunu göreceksiniz. Üstelik daha lezzetli olacaktır.
*Tencereler içiçe sıkışırsa, dışındakini ateşe tutun. İçindekinin içine soğuk su koyun, birbirinden kolayca ayrılacaklardır.
Geri: Pratik Bilgiler
Şişelerden kavanozlardan etiketi çıkarmak için; önce etiketi çıkartın sonra şişenin üzerinde kalan etiketin kalıntısına zeytinyağı sürün bunu bir bezle ovuşturun. Etiketin kolaylıkla çıktığını göreceksiniz.
Tencelerdeki kararmayı önlemek için haşlama suyuna 2-3 damla limon suyu ve sirke ilave etmek gerekir.
Muzların kararmasını önlemek için, önce dilimleri istediğiniz boyutlarda kesin, sonra limon suyuna batırın. Göreceksiniz muzlar kararmayacaktır.
Evde kullandığımız tüpler bazen bize sorun çıkarabilir. Hortumun veya tüpün başına sabun köpüğü sürün ve asla ocağı yakmayın. Eğer kapak balonlaşırsa tüpte gaz kaçağı var demektir.
Fazla tuzlu zeytinin, kısa zamanda tuzunu nasıl azaltabilirsiniz? Bir kabın içine hafif ılık su doldurun. İçine tuzlu zeytinleri koyun ve yanlarına bir de kabukları soyulmuş patatesleri yerleştirin. Birkaç saat öyle bırakın. Göreceksiniz zeytinin tuzu suya ve patatese geçecektir.
Mutfaklarda bulunan tahta dolaplardaki zamanla oluşan ve bir türlü çıkmayan inatçı lekeleri çıkarmak için pahalı ürünler kullanmaya gerek yok. Eşit miktarda soğuk çay ve sirkeyi birlikte karıştırın. Bu karışımla bir bez yardımıyla lekeli yerleri silin. Eskisinden daha temiz olacaktır.
Yumuşamaya ve bayatlamaya yüz tutmuş bisküvileri sakın atmayın bisküvilerin üzerine biraz şokola damlatın ve düşük hararetli fırında 10 dakika kadar tutun. Böylece yeni görünümüyle ve tadıyla bisküvileri ev halkına ikram edebilirsiniz.
Bazı fasulye konservelerinde hoşa gitmeyen bir tat vardır. Bu tadı yok etmek için bol soğuk suda yıkadıktan sonra 2-3 dakika kadar da kaynar tuzlu suda bekletmeniz yerli olacaktır.
Tencelerdeki kararmayı önlemek için haşlama suyuna 2-3 damla limon suyu ve sirke ilave etmek gerekir.
Muzların kararmasını önlemek için, önce dilimleri istediğiniz boyutlarda kesin, sonra limon suyuna batırın. Göreceksiniz muzlar kararmayacaktır.
Evde kullandığımız tüpler bazen bize sorun çıkarabilir. Hortumun veya tüpün başına sabun köpüğü sürün ve asla ocağı yakmayın. Eğer kapak balonlaşırsa tüpte gaz kaçağı var demektir.
Fazla tuzlu zeytinin, kısa zamanda tuzunu nasıl azaltabilirsiniz? Bir kabın içine hafif ılık su doldurun. İçine tuzlu zeytinleri koyun ve yanlarına bir de kabukları soyulmuş patatesleri yerleştirin. Birkaç saat öyle bırakın. Göreceksiniz zeytinin tuzu suya ve patatese geçecektir.
Mutfaklarda bulunan tahta dolaplardaki zamanla oluşan ve bir türlü çıkmayan inatçı lekeleri çıkarmak için pahalı ürünler kullanmaya gerek yok. Eşit miktarda soğuk çay ve sirkeyi birlikte karıştırın. Bu karışımla bir bez yardımıyla lekeli yerleri silin. Eskisinden daha temiz olacaktır.
Yumuşamaya ve bayatlamaya yüz tutmuş bisküvileri sakın atmayın bisküvilerin üzerine biraz şokola damlatın ve düşük hararetli fırında 10 dakika kadar tutun. Böylece yeni görünümüyle ve tadıyla bisküvileri ev halkına ikram edebilirsiniz.
Bazı fasulye konservelerinde hoşa gitmeyen bir tat vardır. Bu tadı yok etmek için bol soğuk suda yıkadıktan sonra 2-3 dakika kadar da kaynar tuzlu suda bekletmeniz yerli olacaktır.
Geri: Pratik Bilgiler
Kuru Gıdaları Pişirirken
Kuru bakliyatı çok seviyorsunuz. Ama bir türlü istediğiniz yumuşaklıkta pişiremiyorsunuz. Öyleyse kuru bakliyat pişirirken veya haşlarken, tuzu pişirme süresinin sonuna doğru ilave edin.
Keki Kalıptan Nasıl Çıkartmalı?
Keki hiç bozmadan kalıptan çıkarmak zor gibi görünür. Ancak kolayı var! Keki fırından aldıktan sonra 15 dakika kadar tepsiyle ıslak bir bezin üzerinde bekletin. Sonra bıçağı kekin çevresinde dolaştırarak kalıbı ters çevirip, keki çıkartın. Tabii, keki pişirmeden önce kalıbını yağlamayı ya da yağlı kağıt sermeyi de unutmayın! Kekinizin bozulmadan çıkacağını göreceksiniz.
Yumurta Akları Yumurta akı, çırparken katılamıyorsa üzerine birkaç damla limon suyu ya da bir tutam tuz ilâve edin. Ayrıca kek veya pasta yaparken yumurtaları ayrı bir kâseye teker teker kırdıktan sonra çırpma kabına koyun. Aksi hâlde bozuk çıkan tek bir yumurta, hepsini atmanıza sebep olabilir…
Tuzun Yerine
Sağlığınız açısından tuzu az kullanmanız gerekiyorsa, tuzun yerini tutan bu karışımı muhakkak deneyin. Bir kabın içerisine 1 çay kaşığı sarımsak tozu, 1 çay kaşığı kuru fesleğen, 1 çay kaşığı kekik ve 1 çay kaşığı rendelenmiş limon kabuğunu iyice ezin. Karışımın nemlenmesini önlemek için, içine 4-5 adet pirinç tanesi ekleyip, tuzluğunuzun içine koyun…
Süt Kaynarken Dikkat Edin!
Sütü kaynatacağınız zaman, kullanacağınız kabı önceden soğuk suyla iyice çalkalayın. Böylece, sütün kabarmasını ve kaba yapışmasını önlemiş olursunuz. En önemlisi de süt kaynadıktan sonra tencerenin kenarlarına yapışmayacağı için kolayca temizleyebilirsiniz…
Kuru bakliyatı çok seviyorsunuz. Ama bir türlü istediğiniz yumuşaklıkta pişiremiyorsunuz. Öyleyse kuru bakliyat pişirirken veya haşlarken, tuzu pişirme süresinin sonuna doğru ilave edin.
Keki Kalıptan Nasıl Çıkartmalı?
Keki hiç bozmadan kalıptan çıkarmak zor gibi görünür. Ancak kolayı var! Keki fırından aldıktan sonra 15 dakika kadar tepsiyle ıslak bir bezin üzerinde bekletin. Sonra bıçağı kekin çevresinde dolaştırarak kalıbı ters çevirip, keki çıkartın. Tabii, keki pişirmeden önce kalıbını yağlamayı ya da yağlı kağıt sermeyi de unutmayın! Kekinizin bozulmadan çıkacağını göreceksiniz.
Yumurta Akları Yumurta akı, çırparken katılamıyorsa üzerine birkaç damla limon suyu ya da bir tutam tuz ilâve edin. Ayrıca kek veya pasta yaparken yumurtaları ayrı bir kâseye teker teker kırdıktan sonra çırpma kabına koyun. Aksi hâlde bozuk çıkan tek bir yumurta, hepsini atmanıza sebep olabilir…
Tuzun Yerine
Sağlığınız açısından tuzu az kullanmanız gerekiyorsa, tuzun yerini tutan bu karışımı muhakkak deneyin. Bir kabın içerisine 1 çay kaşığı sarımsak tozu, 1 çay kaşığı kuru fesleğen, 1 çay kaşığı kekik ve 1 çay kaşığı rendelenmiş limon kabuğunu iyice ezin. Karışımın nemlenmesini önlemek için, içine 4-5 adet pirinç tanesi ekleyip, tuzluğunuzun içine koyun…
Süt Kaynarken Dikkat Edin!
Sütü kaynatacağınız zaman, kullanacağınız kabı önceden soğuk suyla iyice çalkalayın. Böylece, sütün kabarmasını ve kaba yapışmasını önlemiş olursunuz. En önemlisi de süt kaynadıktan sonra tencerenin kenarlarına yapışmayacağı için kolayca temizleyebilirsiniz…
Geri: Pratik Bilgiler
Limon kabuklarını, güneşli bir yere koyup kurutun. Özellikle isli ve yağlı mutfak eşyalarınızı temizlerken kullanabilirsiniz.
Taze ekmek kolay kesip, muntazam dilimler elde etmek için, ekmek bıçağınızı kaynar suya sokup biraz bekletin, sonra hemen kurulayıp ekmeği dilimlemeye başlayın. Sık sık, hatta her dilimde bıçağı sıcak suya sokarsanız ekmeği daha rahat kesersiniz.
Doğradığınız nanenin kokusunu artırmak istiyorsanız; üzerine biraz şeker serpin böylece nanenin kokusunu arttırmış olursunuz.
Mutfağınızın güzel kokmasını istiyorsanız, bir parça alüminyum kağıt üzerine tarçın serptikten sonra, bunu sıcak fırının içine koyun ve fırının kapağını açık bırakın.
Lahananın pişerken pek de hoş olmayan bir kokusu vardır. Bunu önlemek için, lahanayı pişireceğiniz tencerenin içine, biraz ekmek içi koymak yeterlidir. Yemeğe karışmaması için, ekmek içlerini küçük, temiz bir torba içinde koymanız, sonra alıp atmanız da size büyük kolaylık sağlayacaktır.
Soğan soymaya başlamadan önce parmaklarınızı sirkeye batırırsanız, soğan doğradıktan sonra eliniz soğan kokmayacaktır.
Buzdolabınızdaki bazı meyve ve yemeklerin kokusu diğer yemeklere de sirâyet eder. Küçük bir kaba biraz süt koyup dolabınızın bir köşesine yerleştirirseniz, istenmeyen kokuların süt tarafından emildiğini göreceksiniz.
Pirinç, fasulye, mercimek, kuru bakla ve benzerlerini saklarken böceklerden korumak istiyorsanız kavanoz ya da kutunun içine iki, üç diş sarımsak koyun.
Taze ekmek kolay kesip, muntazam dilimler elde etmek için, ekmek bıçağınızı kaynar suya sokup biraz bekletin, sonra hemen kurulayıp ekmeği dilimlemeye başlayın. Sık sık, hatta her dilimde bıçağı sıcak suya sokarsanız ekmeği daha rahat kesersiniz.
Doğradığınız nanenin kokusunu artırmak istiyorsanız; üzerine biraz şeker serpin böylece nanenin kokusunu arttırmış olursunuz.
Mutfağınızın güzel kokmasını istiyorsanız, bir parça alüminyum kağıt üzerine tarçın serptikten sonra, bunu sıcak fırının içine koyun ve fırının kapağını açık bırakın.
Lahananın pişerken pek de hoş olmayan bir kokusu vardır. Bunu önlemek için, lahanayı pişireceğiniz tencerenin içine, biraz ekmek içi koymak yeterlidir. Yemeğe karışmaması için, ekmek içlerini küçük, temiz bir torba içinde koymanız, sonra alıp atmanız da size büyük kolaylık sağlayacaktır.
Soğan soymaya başlamadan önce parmaklarınızı sirkeye batırırsanız, soğan doğradıktan sonra eliniz soğan kokmayacaktır.
Buzdolabınızdaki bazı meyve ve yemeklerin kokusu diğer yemeklere de sirâyet eder. Küçük bir kaba biraz süt koyup dolabınızın bir köşesine yerleştirirseniz, istenmeyen kokuların süt tarafından emildiğini göreceksiniz.
Pirinç, fasulye, mercimek, kuru bakla ve benzerlerini saklarken böceklerden korumak istiyorsanız kavanoz ya da kutunun içine iki, üç diş sarımsak koyun.
1 sayfadaki 1 sayfası
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz